...

Duurzaamheid

Een vraag die we onszelf regelmatig moeten stellen. We werken hard om de mooiste sokken te maken voor onze klanten, met een bewust oog voor onze mensen en de planeet. Samen met onze klanten hebben we ons de afgelopen jaren gefocust op een duurzame productie van begin tot eind.

Zorgsokken

Hoe duurzaam zijn we nu écht?

Een vraag die we onszelf regelmatig moeten stellen. We werken hard om de mooiste sokken te maken voor onze klanten, met een bewust oog voor onze mensen en de planeet. Samen met onze klanten hebben we ons de afgelopen jaren gefocust op een duurzame productie van begin tot eind. Graag vertellen we je meer over de manier waarop Sokkies duurzaam onderneemt.

Hiervoor hebben we punten uitgelicht:

 1. Onze materialen zijn gecontroleerd (OEKO-TEX 100-certificaat)
 2. Milieuvriendelijk en sociaal verantwoorde productie (GOTS-certificaat)
 3. Extra controle op duurzame arbeidsomstandigheden (BSCI-certificaat)
 4. Verminderen van plastic
 5. Duurzame transportopties
 6. De meest duurzame sokken voor uw bedrijf (bamboesokken)
sportsokken

1. Onze materialen zijn gecontroleerd (OEKO-TEX 100-certificaat)

De materialen die we gebruiken voor onze sokken zijn gecertificeerd onder de internationale norm van OEKO-TEX Standard 100. Wat wil dit nu precies zeggen? Heel simpel: al onze gebruikte materialen bevatten geen schadelijke stoffen die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Van ons katoen tot aan het elastaan; wij bieden de garantie dat deze géén chemicaliën, pesticiden of residuen van zware metalen bevatten. Ook zijn er criteria opgenomen voor de kleurvastheid en wasbestendigheid van onze sokken.

Certificaat afgegeven door OEKO-TEX® Association te Zürich, Zwitserland.

sportsokken

2. Milieuvriendelijk en sociaal verantwoorde productie (GOTS-certificaat)

Gezonde materialen gebruiken is natuurlijk stap één, maar we gaan graag een stapje verder. Zo hebben we onze productie laten nakijken op het gebied van milieuvriendelijkheid van de gebruikte materialen. Hoe organisch zijn deze? En hoe zit het met het personeel die de producten fabriceren?

Een GOTS-certificaat (Global Organic Textile Standard) garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Hierbij wordt gekeken naar drie aspecten: milieu, sociaal verantwoorde productie en kwaliteit.

Milieuaspect

Het GOTS-certificaat wil zeggen dat onze organische materialen (o.a. katoen, bamboe) op een biologische wijze worden verbouwd.

Binnen de GOTS-certificering worden twee keurmerken afgegeven op het gebied van milieu:

GOTS-keurmerk: de producten bestaan voor meer dan 95% uit biologische textielvezels.
GOTS (x%)-keurmerk : de producten bestaan voor 70% tot 95% uit biologische textielvezels.
Sokkies kan met trots melden dat 90% van onze productie een GOTS-keurmerk heeft. De overige 10% heeft een GOTS (x%)-keurmerk.

Sociaal verantwoorde productie

Het GOTS-certificaat is (gedeeltelijk) een sociaal label. De controle omtrent arbeidsomstandigheden vindt plaats in ons productiemagazijn. Er wordt dan gekeken naar een verbod op dwangarbeid, vakbondsvrijheid en recht op collectief overleg, veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden, verbod op kinderarbeid, discriminatie, fysieke mishandeling of andere vormen van intimidatie. De lonen en aantal werkuren voldoen op zijn minst aan de nationale wettelijke vereisten.

Kwaliteit

Ook zijn er in het GOTS-certificaat criteria opgenomen voor de krimpbestendigheid bij wassen en drogen en voor de kleurvastheid bij transpiratie, wassen, nat en droog wrijven en blootstelling aan licht. Deze criteria zijn gebaseerd op de normen van het ISO (International Standards Organisation).

Certificaat afgegeven door Control Union Certifications B.V. te Zwolle, Nederland.

sportsokken
sportsokken

3. Extra controle op duurzame arbeidsomstandigheden (BSCI-certificaat)

Om een uitvoerige controle te doen voor onze vaste leverancier hebben we deze uitvoerig laten controleren op de arbeidsomstandigheden. Nog een stapje verder dan het GOTS-certificaat dus.

Het BSCI-systeem (Business Social Compliance Initiative) is een initiatief van bedrijven die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden. Wat houdt dit in het geval van de productie van onze sokken in?

Er is nauwkeurig onderzoek gedaan naar bij onze leverancier. Zo is er onder andere gekeken naar de werkuren, hoogte van het loon, uitsluiting van kinderarbeid, gezondheids en veiligheidsmaatregelen en de algehele werksfeer binnen het bedrijf.

Deze controle kijkt zeer kritisch naar alle eerder genoemde aspecten. Deze worden weergegeven in een score tussen A en E. In 9 van de 13 punten scoort onze productie een A (de hoogste score). Op twee punten een B en op twee punten een D. Een vrijwel perfecte score, met oog voor verbetering op basis van de gegeven feedback.

Certificering en audit gedaan door Amfori op locatie, China.

sportsokken

4. Verminderen van plastic

Onze sokken zijn dus gemaakt van organisch materiaal dat geen schadelijke stoffen met zich meebrengt. Ook de labels zijn (grotendeels) gemaakt van recyclebaar karton. Om deze sokken te bundelen gebruikten wij voorheen twee plastic verpakkingen. De sokken werden per stuk verpakt in een plastic ‘pouch’ en daarna in een grote zak per 10 paar.

De grote zak voor 10 paar zorgt ervoor dat de sokken tijdens transport beschermd zijn tegen vuil en deze handzaam zijn voor onze klanten.

De kleine verpakking oogt mooi, maar na feedback van een aantal klanten stelden wij onszelf de vraag: “Welke meerwaarde heeft deze kleine verpakking?”. De meerwaarde is minimaal en weegt niet op tegen de hoeveelheid plastic die per zending in de prullenbak wordt gegooid. Uiteraard is deze recyclebaar, maar weglaten is nog milieuvriendelijker. Geen gewicht met transport, geen extra handeling met het uitpakken en de sokken worden toch bescherm door de grote zak.

Vanaf 2023 hebben we daarom besloten om de kleine verpakking achter wege te laten. Een grote hoop onnodig plastic wordt daarmee bespaard. Daarnaast hebben we voor de grote zak de optie voor afbreekbaar bio-plastic.

sportsokken

5. Duurzame transportopties

Onze prachtige sokken worden, zoals vrijwel alle textiel, grotendeels gemaakt bij in Azië. De wereldwijde textielindustrie bevindt zich met name in China, Turkije, Bangladesh en India. Zodra onze prachtige sokken klaar zijn, gaan ze op het transport naar Nederland. Dit kan op diverse manieren; vliegtuig, boot, vrachtwagen of trein.

Wij bieden onze klanten de optie om te kiezen voor milieuvriendelijkere opties die een lagere uitstoot hebben. Dit zijn vaak boot of trein. Om onze klanten te stimuleren hier gebruik van te maken, bieden wij altijd een korting aan wanneer voor een milieuvriendelijke optie wordt gekozen.

sportsokken

6. De meest duurzame sokken voor uw bedrijf (bamboesokken)

De laatste jaren zijn bamboesokken een van de meest duurzame trends binnen de sokkenbranche. Een ecologisch verantwoorde optie die kwalitatief kan opboksen tegen de katoenen marktstandaard. De bamboesokken zijn ontzettend zacht en biedt naast duurzame voordelen ook comfortvoordelen.

Ze worden gemaakt van bamboegaren, gemaakt van de bamboeplant. Deze plant groeit van nature in China, waar onze productie zich (grotendeels) bevindt. De officiële naam voor deze bamboegaren is bamboe viscose, maar in de volksmond wordt het bamboe genoemd. Ook deze sokken zijn met leuke opdruk, logo of icoontjes te maken.

We zetten een aantal (duurzaamheids-)voordelen van de bamboesokken op een rij:

 • De bamboeplant groeit ontzettend snel en ondergaat een eenvoudig productieproces (weinig water- en stroomverbruik).
 • De bamboeplant neemt 35% meer CO2 op andere planten
  Antibacterieel; bamboesokken nemen vocht op, dus geen onaangename zweetgeuren
 • Langere levensduur dan katoenen sokken
 • Temperatuur regulerend: warm in de winter, verkoelend in de zomer

De productie van bamboesokken is relatief nieuw binnen de branche, het staat nog in de kinderschoenen. Afgelopen jaren hebben we samen met onze leverancier geïnvesteerd in deze productie en proberen we zo de productiekosten per paar bamboesokken richting die van de katoenen sokken te krijgen.

Om onze klanten te stimuleren voor bamboesokken te kiezen worden deze tegen dezelfde prijs aangeboden als de katoenen sokken.

sportsokken

Conclusie

Wij hebben geprobeerd antwoord op te geven op onze eigen vraag: “Hoe duurzaam is Sokkies?”.

 • Met de audits en certificeringen (OEKO-TEX Standard 100, GOTS en BSCI) proberen we ervoor te zorgen dat onze producten op een juiste wijze worden geproduceerd. Zowel op gebied van milieu, mens en maatschappij.
 • Door de hoeveelheid plastic te verminderen en milieuvriendelijker transport aan te bieden hopen we een steentje bij te dragen aan de vermindering van de uitstoot op onze planeet.
 • Als laatste hebben we binnen ons productaanbod investeringen gedaan om nóg groenere producten aan te bieden.

Heeft u nog specifiekere vragen of wilt u graag meer informatie omtrent de certificeringen, audits of algehele werkwijze van Sokkies? Neem gerust contact met ons op.

sportsokken

Wij maken sokken voor

2000+ organisaties over heel de wereld.

Wat zeggen klanten over ons?

Wij vinden onze sokken mooi, maar wat vinden onze klanten?

Wateropleidingen.nl

Matthijs Kortlever

“Sokken laten ontwerpen voor docenten als attentie bij de start van het cursusjaar. Uitstekende service: van ontwerp t/m versturen. Erg tevreden!”

Coca-Cola

E. Muntingh

“Super! Heel blij mee, dankjewel voor de fijne samenwerking.”

Swapfiets

Irene Miedema

“Iedereen is er mega blij mee. Nogmaals dank voor alle hulp!”

Albert Heijn

Dhr. Koops

“Een relatiegeschenk voor ons personeel voor de kerst. Helemaal naar wens gemaakt door Sokkies. Personeel vond het top!”

ABN Amro

R. Bakker

“Onze wielersokken zijn ruim op tijd bezorgd. Complimenten!”

Meesters van de Halm

Ruth Mollema

“Goede en snelle communicatie! Flexibel en meedenkend – goede service!”